Kanser Kökeni Türleri Teşhisi Tedavisi Nasıl Olur?

Kanser Kökeni Türleri Teşhisi Tedavisi Nasıl Olur ile ilgili kaliteli bir yazımızda ile sizlere bu konuyu detaylandıracağız. Merak edilen tıbbi bir konu olan kanser kökenleri yazımızı sonuna kadar okuyarak merak ettiklerinizi konu altından bize yazabilirsiniz.
Kanserin Virüs Kökeni
Virüsle kanser oluşturmaya ilişkin ilk deneyler XX. yy. başında yapıldı. Ama faredeki kan kanserinin virüs kökenli olduğunu gösteren ilk bulgular, ancak 1959’da elde edildi. Kanser oluşumuyla ilgili çalışmalar ve sonuçları, özellikle 1964’ten bu yana insandaki kan kanserinin de virüs kökenli olabileceğini düşündürdü. Bu konuda Gross’un fare üstündeki çalışmaları son derece önemlidir. Bu çalışmalar sonucunda kan kanserli bir farenin kanından Gross virüsü olarak adlandırılan bir virüs ayrılarak sağlam bir fareye şırınga edilmiş, bu kez sağlam hayvanda da kan kanseri gelişmesi gözlenmiştir. Kan kanserinin, özellikle küçük çocuklarda görülen ivegen kan kanserinin enfeksiyon kökenli olduğu konusunda pek çok gözlem vardır.
Gerçekten aym grup çocuklarda ya da aym coğrafi çevrede gelişen kan kanseri olguları saptanmıştır. Buna ek olarak, belli bir toplumda kan kanseri olgularının dağılımı ve bunun kendini mevsimlere göre belli bir ritimde göstermesi istatistik olarak kanıtlanabilmiştir. Bir başka kamt da, Orta Afrika’da gözlenen kan kanserine benzer kötücül bir ur olan ve salgınlar yapabilen Burkitt lenfoblastosar komunun incelenmesiyle elde edilmiştir. Hastalığın özel bulaşma koşulları, olası bir virüs aracılığını düşündürmektedir. Gerçekten de, hastalık belli bir coğrafi bölge ve iklim koşullarında bulunan beyaz ya da zenci çocukları tutabilir.
1964’te insandan alman bir lenfoblas- tosarkom örneğinin bir maymuna şırınga edilmesiyle maymunda da aynı hastalık geliştirilebilmiştir. Elektron mikroskobuyla yapılan incelemeler, kan kanserlilerin kan ve dokularında miksovirüsü andıran cisimcikler görülmesini sağlamış, bu cisimciklerin tavuk ve farenin kan kanserli dokularında 1964’te saptanan cisimciklere benzediği gözlenmiştir.
Bundan kaynaklanan kemik urları insanın osteogenik kemik urlarına benzer; bu bozunlarda, faredeki kan kanserine bağlı virüs cisimcikleri görülmüştür. Aynı biçimde normalde maymunda bulunan SV 40 virüsünün ve normalde insanda bulunabilen adeno virüs grubundan bazı virüslerin bir cırlak sıçana (hamster) şırınga edilmesi sonucu bu hayvanda kanser oluşturulabilmiştir. Ayrıca bazı meme kanseri türlerinde de virüs tipinde bazı cisimciklerin varlığı saptanabilmiş ve bunların belli bir ortamda ekilmesiyle bir dizi kanser yaratılabilmiştir.
Son olarak bağışıklık açısmdan birçok gerçek ortaya çıkarılmıştır: 1964’ten bu yana, immünoflüoresans yöntemiyle, insan ve hayvanın kan kanserli dokularında virüs kökenli bir antijen saptanabileceği bilinmektedir. Bir virüsün yol açtığı ur durumlarında, aynı virüsün yaptığı tüm urların aym antijen gücünde olduğu gene bilinen bir gerçektir. Böylelikle, polyom virüsüyle yaratılmış bir cırlak sıçan uru aynı virüsle yaratılmış bir urun aşılanmasına karşı cırlak sıçam bağışık kılabilir. İnsanda, virüs tipinde etkenler içeren kan kanserli kişilerin kanı kan kanserlüerin kemik iliğindeki kan hücreleriyle tepkimeye girer, oysa sağlam kişilerin kemik iliğindeki kan hücreleriyle bu tepkime görülmez. Ayrıca ivegen kan kanserine tutulmuş kişilerin serumunda, Burkitt lenfoblas- tosarkomu hücrelerinden elde edilen bir etkeni etkisiz kılan antikorlar bulunmaktadır. Bütün bu gözlemler, insanda kan kanserinin virüs kökenli olabileceği yolundaki görüşü desteklemektedir.